Els joves i l'habitatge, dos mons cridats a retrobar-

Publicat el 24 de de 2015

Haurien de cobrar més del doble del seu sou actual per poder adquirir un immoble. Promotors i banca tenen el repte de rescatar aquesta demanda natural per al nou cicle. L'oferta, tant d'hipoteques com de pisos, ha de canviar i adaptar-se al nou temps

La reactivació de la demanda, la gradual volta del crèdit, l'estabilització dels preus i l'augment de l'oferta d'obra nova semblen certificar que el 2015 s'ha obert definitivament la porta a un nou cicle per al mercat immobiliari. Una nova etapa en què, a més de seguir corregint els desequilibris heretats del boom, el sector promotor i la banca tenen davant seu el difícil repte de recuperar els joves com a part fonamental d'aquest negoci, pel seu paper com a demandants de primer habitatge.

I és que en els últims anys els joves s'han vist desplaçats del mercat de la propietat per diversos factors, entre els quals destaca la sequera hipotecària i l'altíssima taxa d'atur. Ara tot sembla estar canviant: la banca ha començat a reobrir l'aixeta del crèdit i cada vegada hi ha indicis més clars de la recuperació econòmica. Falta per veure si aquesta millora arribarà també a la que ha de ser la demanda natural de casa: els joves.

Entre els indicis que posen de manifest que l'habitatge i els joves estan cridats a retrobar hi ha la formació de noves llars, el ritme s'ha mantingut malgrat la crisi. Segons la comercialitzadora Bàsic Homes, aquesta circumstància impulsa més de la tercera part del total de les compres entre joves. Això sí, la recessió ha produït un canvi significatiu en el perfil d'aquesta demanda. Mentre que l'edat mitjana del comprador rondava els 30 anys en temps de bonança, ara s'acosta als 35, el que confirma un nou perfil ja no tan jove.

El desafiament del sector immobiliari i de la banca és, per tant, establir les condicions perquè la població més jove pugui tornar a tenir l'accés a casa pròpia. Entre aquestes condicions hi ha la de fer un producte més assequible per part dels promotors i, sobretot, oferir crèdit assumible des dels bancs. Iniciatives que tampoc serviran sense una millora en el mercat laboral.